Mitä eroa on senioritalolla, palvelutalolla ja hoivakodilla?

Mitä eroa on senioritalolla, palvelutalolla ja hoivakodilla?

4.11.2019

Senioreille on tarjolla erilaisia asumismuotoja iän ja kunnon mukaisesti. Ikäihminen voi asua omassa kodissaan kotiin tuotavien palveluiden avustamana tai hän voi muuttaa esteettömään senioritaloon. Vaihtoehtoisesti palvelutalo on hyvä valinta, jos haluaa palvelut ja kodin saman katon alta. Hoivakodissa tarjotaan tehostettua hoitoa sitä tarvitseville.

Millaista on asua senioritalossa?

Senioritalolla tarkoitetaan asuintaloa, jossa on senioreille suunnattuja vuokra- tai omistusasuntoja. Pääsääntöisesti senioritaloissa ei ole henkilökuntaa tai palveluja, jolloin tarvittavat palvelut tilataan ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Senioritalojen asunnot ovat suunniteltu senioreiden tarpeita kuunnellen. Asunnot ovat rakennettu esteettömiksi ja talossa asuu saman ikäistä väkeä.

Mikä ero on senioritalolla ja palvelutalolla?

Millaista on asua palvelutalossa?

Palvelutalossa puolestaan asutaan omassa senioriasunnossa palvelutalon palveluiden ympäröimänä. Palvelutalo tuo yhteen senioritalon tarjoamat ominaisuudet sekä nimensä mukaisesti tarvittavat palvelut.

Palvelutalossa asuessaan ikäihminen asuu itsenäisesti omassa vuokra- tai omistusasunnossaan ja valitsee asumisensa rinnalle tarvittavia kotipalveluita, kuten hoiva-, siivous- ja ruokapalveluita. Palvelutaloissa on hoitohenkilökuntaa paikalla, jolloin apu on aina lähellä ja turvallisuuden tunne lisääntyy.

Mikä ero on palvelutalolla ja hoivakodilla?

Millaista on asua hoivakodissa?

Hoivakodilla tarkoitetaan asumismuotoa, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa ikäihmisille.  Hoivakodit ovat tarkoitettu sellaisille ikäihmisille, jotka tarvitsevat jo enemmän apua ja hoitajien välitöntä ympärivuorokautista läsnäoloa esimerkiksi muistisairauden takia.

Hoivakodeissa ja ryhmäkodeissa asukkaat asuvat omissa huoneissaan, minkä lisäksi heillä on yhteiskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Hoivakotien ja ryhmäkotien ulko-ovet ovat lukittuna asukkaiden turvallisuuden vuoksi, jotta esimerkiksi muistisairaat asukkaat eivät vahingossa lähde pois hoivakodista ja eksy.

Suurin osa palvelutaloista ja senioritaloista toimivat puolestaan kuin tavalliset kerrostalot: rapun ovet ovat aina auki tai ovat lukittu vain ilta- ja yöaikaan ulkopuolelta, jolloin asukkaat pääsevät kulkemaan palvelutalosta ja palvelutaloon sisään aina niin halutessaan.

Heräsikö kysymyksiä?


Autamme mielellämme senioreiden asumispalveluissa heränneissä kysymyksissä puhelimitse maksuttomasta numerosta 0800-06116 (ark. klo 9-17) tai sähköpostitse myynti.saga@sagacare.fi.