Millaista on palvelutalossa asuminen? Osa 1

Millaista on palvelutalossa asuminen? Osa 1

4.8.2021

Palvelutaloasuminen on hyvä vaihtoehto silloin kun kaipaa turvallista asumista, seuraa sekä aktiviteetteja, mutta haluaa vielä asua itsenäisesti omassa kodissa. Kokosimme meiltä eniten kysytyt kysymykset ja annoimme vastaukset askarruttaviin asioihin. Tutustu alta!

Mikä on palvelutalo?

Palvelutalossa tarkoitetaan taloa, jossa asukkaat asuvat yksityisissä senioreille tarkoitetuissa vuokra-asunnoissa ja käyttävät palvelutalon yhteisiä tiloja ja palveluja. Yhteistiloista löytyy useimmiten esimerkiksi saunaosasto, kuntosali, pesula ja ravintola. Palvelutaloissa on tarjolla erilaisia palveluita, kuten hoiva-, siivous- ja ruokapalveluita.

Ikäihmisille tarkoitettuja palvelutaloja on niin kunnallisella kuin yksityiselläkin puolella. Suurin osa kunnallisen puolen palvelutaloista on rakennettu valtion tukemina, ja niissä on varallisuusrajat ja pääsykriteerit. Yksityisillä palvelutaloilla kriteerit ovat löyhemmät ja asukkaaksi pääsee myös omasta halusta.

Kuinka pitkään palvelutalossa voi asua?

Palvelutalojen käytännöt vaihtelevat sen osalta, kuinka kattavaa hoivaa niissä on tarjolla. Saga-palvelutalot tarjoavat kodin loppuelämäksi. Palvelut joustavat asukkaan palvelutarpeen mukaan eri elämäntilanteissa. Palvelutarpeen kasvaessa hyvin suureksi siirtyminen hoivakodin puolelle voi olla vaihtoehto esimerkiksi muistisairaille tai henkilöille, jotka tarvitsevat välitöntä läheisyyttä ja hoitoa ympäri vuorokauden.

Miten palvelutaloasumisen hinta muodostuu?

Hinta muodostuu tavallisesti asumiskustannuksista ja palvelumaksusta. Osassa palvelutaloista asumiskustannuksiin sisältyy vuokran lisäksi esimerkiksi sähkö ja vesi. Saga-palvelutalon asukkaan palvelutaloasumisen hinta koostuu asumiskulusta ja valitusta palvelupaketista. Asukkaan kanssa yhdessä arvioidaan tarvitun palvelun määrä ja näin muodostetaan hänelle sopiva palvelupakettikokonaisuus. Asumisen ja palvelujen hinnat vaihtelevat taloittain esimerkiksi alueen yleisen hintatason ja neliömäärän suhteen.

Milloin palvelutalossa voi vierailla?

Osassa palvelutaloissa voi olla vierailuajat asukkaiden omaisille ja ystäville. Saga-palvelutaloissa ei ole määriteltyjä vierailuaikoja asukkaiden läheisille. Sagassa asukkaat asuvat omissa kodeissaan, joten he määrittelevät itse, milloin haluavat ottaa vieraita vastaan.


Lue täältä lisää usein kysyttyjä kysymyksiä.

Kysy lisää palveluistamme

Ranja ja muut hoiva-asiantuntijamme ovat valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 8-16.

Johtaja Ranja Kontturi
Tekstikentät
Lähettämällä lomakkeen hyväksyn henkilötietojeni keräämisen ja käsittelyn myynti- ja markkinointitarkoituksessa Saga Care Finland Oyn palveluihin. Hyväksyn, että henkilötietoani käsitellään Saga Care Finland Oy:n tietosuojakäytännön mukaisesti.

Meillä tapahtuu