Saga Torilinnan asukas Matti viihtyy palvelutalossa

Luonnon keskeltä palveluiden keskelle

17.11.2022

Luonto on ollut aina lähellä lappeenrantalaisen Matin sydäntä. Ennen Saga Torilinnaan muuttoa hän asui metsän keskellä ja kaupungin keskustassa asuminen tuntui kaukaiselta ajatukselta. 

”Meillä oli siellä metsän keskellä pikkuinen pelto ja pläntti metsää. Keräsimme sienet omalta pihalta ja useamman vuoden ajan hoidimme lampaita. Lampaista oli apua nurmikon leikkuussa, joka oli minun inhokkipuuhaani. Muutama vuosi sitten huomasin, etten pystynyt tekemään enää mitään. Pari vuotta sinnittelin, mutta se kävi vaikeaksi”, kohta neljä vuotta talossa asunut Matti muistelee.

Nykyään maaseudusta muistuttaa päivittäinen kävelylenkki Lappeenrannan kauppatorilla, joka sijaitsee aivan Saga Torilinnan vieressä.

”Torilta aistii maaseudun ja luonnon läheisyyttä, kun maalta tullaan myymään perunaa, marjoja ja muita tilan tuotteita. Siellä näkee vuoden sadon esilletulon, joka on tärkein. Aistien kautta muistot palautuvat mieleen.”

Kokeilun kautta vakituiseksi asukkaaksi

Ennen Saga Torilinnaan muuttoa Matti kartoitti myös muita asumisvaihtoehtoja. Tärkeinä ominaisuuksina Matti piti ruokailumahdollisuutta sekä talon sijaintia.

”Saga Torilinna sijaitsee keskeisällä paikalla ja sitä ympäröi tasainen maasto, joten liikkuminenkin on helppoa. Kaiken lisäksi talo oli uusi ja sopivan kokoinen. Tiiviissä yhteisössä keskusteluyhteys ja hyvä yhteishenki säilyy niin henkilökunnan kuin asukkaiden välillä.”

Matin asunto on 30-neliöinen yksiö alkovilla ja parvekkeella. Asunto oli tullut hänelle tutuksi jo ennen varsinaista muuttopäätöstä.

”Kävin täällä pari kertaa tilapäisasumisen jaksolla. Asun nyt samassa asunnossa kuin silloin, onnekseni se oli vapaana, sillä siihen tykästyin. Asunto on riittävän kokoinen ja parveke tuo lisätilan tuntua, kaikki tarpeellinen mahtuu tänne.”

Riittävän varhainen liikkeelle lähtö takaa palveluista nauttimisen

Matti kannustaa muuttamaan palvelutaloon riittävän ajoissa, oli sitten kyse pariskunnasta tai yksinasuvasta.

”Jos tulee vasta silloin kun on niin sanotusti pakko lähteä, niin muuttaminen ja sopeutuminen on paljon vaikeampaa – kannattaa tulla ajoissa, jotta saa ympäristön haltuun ja pääsee nauttimaan näistä palveluista. Itsekin maalla asuneena voin kokemuksesta puhua, että helposti jää sinne liian pitkäksi aikaa. Mahdollisuuksia on niin paljon ihan tämän talon sisällä. Talo antaa paljon meille asukkaille, jos vain ottaa sen vastaan ja katsoo, miten elämä täällä sujuu.”

Saga Torilinnassa tilojen monipuolisuus ja aktiivinen toiminta ovat erityisesti Matin mieleen, eikä yksinkään tarvitse olla. Tämän talon vahva kolmikanta on henkilökunta, asukkaat ja läheiset.

”Kuntosali on hyvä sekä allasjumppa ja sauna siinä yhteydessä. Olen myös saanut uusia ystäviä. Aamupalan ja lounaan yhteydessä on helppo tutustua uusiin ihmisiin. Täällä on esimerkiksi keskustelupiirejä ja konsertteja. Minäkin olen täällä koonnut ohjelmaa Aleksis Kiven ja Kalevalan päivinä sekä kertonut Jazzin alkuvaiheista musiikki- ja kuvanäytteiden kera.”

Positiivinen asenne kantaa pitkälle

Matille on aina ollut mieluisaa tutustua eri maiden kulttuureihin autolla liikkuen. Erityisesti Euroopan maat ovat tulleet hänelle tutuiksi. Ensimmäisen reissun Matti teki vaimonsa kanssa 1970-luvun alkupuolella.

 ”Teltta autoon ja menoksi! Ensimmäinen reissumme oli autolla Ruotsin kautta Pariisiin. Osa reissuista on kestänyt useita viikkoja – siinä ajassa maat ja niiden ajokulttuurit tulevat tutuiksi.” 

Hyvä asenne ei Matilta lopu - tälläkin hetkellä mennään täysillä eteenpäin, vaikka ”huippunopeus” onkin laskenut.

”Minua se ei haittaa, koska tässä on hyvä olla ja tässä pärjää.  Haikailusta taaksepäin ei ole kuin haittaa, katseet kohti tulevaa.  Hyvällä asenteella pääsee pitkälle”, Matti päättää.

Saga-palvelutaloja on yhteensä 11 ympäri Suomen. Tutustu sinua kiinnostavaan taloon täältä ja tilaa esitteet tai varaa esittelyaika paikan päälle.

Lue lisää Saga Torilinnasta tästä, ja tule tutustumaan aktiiviseen kotiimme palveluiden keskellä!