Saga Palvelutalo Kaskenpuisto, Turku

Kuulumisia

Takaisin kodin sivulle

20

marraskuu

2020

Digiloikkaa ja kivaa tekemistä Yeti-tabletilla

Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia koko ajan ja iloksemme on keksitty kaikenlaista uutta. Saimme täksi viikoksi koekäyttöön suuren Yeti-tablettitietokoneen. Tämä laite on jo arkipäivää monessa erityisryhmien kodeissa ja nyt meillä oli ilo saada tuntumaa siihen, kuinka voisimme hyödyntää tietokoneen ja virtuaalisen maailman mahdollisuuksia harrastus- ja kulttuuritoiminnassamme ikäihmisten parissa.
Digiloikkaa ja kivaa tekemistä Yeti-tabletilla

Useaan viikon ohjelmaan olikin liitetty Yeti, jotta saisimme mahdollisimman paljon käyttökokemusta uudesta laitteesta. Isolta 55 tuuman näytöltä oli helppo seurata kuvaa ja itse kone toimii aivan samalla tavalla kuin tavallinen tablettitietokone. Lisäksi laitteen valmistajat olivat kehittäneet siihen omia sovelluksia kuten erilaisia pelejä. Yläkuvassa naiset testasivat innoissaan muistipeliä. Kokeilimme sana- ja kuva-arvoituksia sekä tietovisaa. 

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto Yeti tablettitietokone Liekkimaalaus
Yeti sovelluksista löysimme hypnotisoivan liekkimaalauksen. Ohjasimme värikästä liekkiä käden avulla pitkin isoa ruutua. Tämä oli lähes taikuutta!

 

Tutustuimme myös Internetin ihmeelliseen maailmaan, joka tarjosi kaikkea mielenkiintoista! Seurasimme muutamia nostalgisia lyhytelokuvia ja dokumentteja kuten eduskunnan hiihtokilpailuja 40-luvulla ja katsoimme kuinka ne karjalanpiirakat valmistettiinkaan. 

Vierailimme virtuaalisesti monessa museossa, muun muassa Turun linnassa, jonka kapeille käytäville ja portaikkoihin on haasteellista kipeillä kuluneilla polvilla ja jaloilla. 

Vierailimme karttapalvelun välityksellä pitkin maailmaa erilaisissa nähtävyyksissä kuten Kiinan muurilla ja Berliinissä. Vierailut omilla kotikaduilla toivat muistot mieleen. 

Viikon ehdoton ihmetys oli virtuaalimatka Roomaan, jossa opas kulki ihan oikeasti kaupungin kaduilla ja reaaliajassa esitteli kuuluisan kaupungin nähtävyyksiä. Tämä oli jotain aivan erikoista!

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto Yeti tablettitietokone virtuaalimatka Rooma Naantalin matkailukauppa
Virtuaalinen nojatuolimatka Roomaan oli viikon ehdoton erikoisuus ja mielenkiintoinen kokemus

 

Viikko vierähti kuin siivillä ja opimme paljon. Kone ei kuitenkaan korvaa ihmistä, mutta verrattoman lisän tämä toi arkeemme etenkin nyt kun ulkopuolisia esiintyjiä emme voi sisälle taloon ottaa. 

Ensi viikolle saamme lainaan jättitabletin pikkuveljen, jolla omaiset voivat tehdä helposti näköpuheluita asukkaillemme. Asukkaamme läheinen, mikäli kiinnostuit asiasta, ota sähköpostitse yhteyttä vapaa-ajanohjaaja Riikkaan riikka.janatuinen@sagacare.fi  puheluajan sopimiseksi. Esimerkiksi tiistaina 24.11. Klo 14-16 olisi sopiva aika puheluille. Puhelun alustana käytetään nettipohjaista Vooleria, jonka käyttö on helppoa ja vaivatonta.

13

marraskuu

2020

Tulin tutustumaan työelämään Saga Kaskenpuistoon 9.-13.11.2020

Nuorelle on hyvin tärkeää päästä tutustumaan erilaisiin työyhteisöihin ja työympäristöihin. Tällä viikolla palvelutalossamme kävi tet-jaksolla 8. luokkalainen Iida:
Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto tet Iida

Jakso oli ensimmäinen ja antoi monipuolisen kuvan palvelutalon toiminnasta.

Olin vapaa-ajan ohjaajan mukana erilaisissa ohjelmissa muun muassa muistijumpassa, kädentaitokerhossa ja bingossa, joka olikin kovin suosittu aktiviteetti. 

Tuolijumpassa voimistelin asukkaiden kanssa ja olin myös mielenkiintoisessa metsärentoutuksessa.

 

Asukkaat ja henkilökunta olivat mukavia ja viikko menikin nopeasti täällä ollessa!

 

t. Iida

6

marraskuu

2020

Taidonnäytteitä

Illat pimenevät, syksyn lehdet varisevat alas puista, kuljemme kohti joulua. Me Saga Kaskenpuiston kädentaitolaiset olemme ahkeroineet kauniita koristeita itselle tai lahjaksi tulevaan juhlakauteen.
Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto kädentaito
Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto kädentaito Sateenvarjo
Sympaattisiin kädentaitokerholaisten pieniin sateenvarjojihin haettiin vaikutteita Sagan puna-valkoisesta värimaailmasta.

 

Tuleva joulu on ajatuksissa näissä kauniissa lankakuusitauluissa. Kukin pääsi mukaan omien kykyjensä mukaan: Yksi leikkasi langasta pätkiä, toiset sitoivat, kolmannet viimeistelivät.. Kaikille riitti puuhaa!

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto kädentaito Lankakuuset

 

Myös upeat tunnelmavalot ovat syttyneet kotikatumme varteen. Näitä tullaan ihastelemaan kauempaakin! 

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto jouluvalot
Valot tekevät piha-alueestamme kauniin satumetsän

 

Iloa ja valoa marraskuun päiviin!

 

Ystävällisin terveisin, 

vapaa-ajan ohjaaja Riikka ja kädentaidon ahkerat naiset

 

30

lokakuu

2020

Lokakuun loistoa - ja vähän syyskuunkin

Kesän väistyessä siirryimme harrastus- ja kulttuurtoiminnassa syysaikatauluun, niin normaaliin kuin vain mahdollista. Kulunut kevät ja kesä on antanut oman sävynsä ohjelmiin, ja ehkä sen takia olemmekin tarttuneet touhuihin vielä innokkaammin! Jumppia on lisätty, jotta voimme turvallisesti kohentaa ja ylläpitää kuntoamme. Yksi kaivatuista ohjelmista, istumasähly, tuli takaisin tiistain ohjelmatarjontaan.
Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto lokakuun lehdet

Olen aikanani tullut töihin Saga Kaskenpuistoon 16,5 vuotta sitten. Vastavalmistuneena kädentaitojen ja toiminnallisten menetelmien ohjaajana. Näinä kaikkina vuosina olen iloinnut suunnattomasti siitä, että asukkaat ovat olleet niin aktiivisia - osallistuneet innolla, hymyssä suin. Olen kiitollinen, että olen saanut järjestää asukkaillemme erilaista toimintaa, elämyksiä sekä kokemuksia ja näin tuoda elämäniloa, seuraa, toimeliaisuutta, onnistumisen kokemuksia heidän elämäänsä. 

Viikot vierähtävät mukavassa seurassa, aina ei touhuissa ehdi ikuistaa hetkiä. Tässä muutamia poimintoja syksyltä. 

Terveisin, 

Riikka vapaa-ajan ohjaaja

 

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto istumasähly
Vauhdikas istumasähly tempaa mukaansa! Välillä peli on hyvinkin hektistä ja mielettömän ilmaveivin jälkeen on hienoa tuulettaa maalia!

 

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto pihamölkky
Kaunis syksy antoi meidän pelata mölkkyä ulkona syyskuulle asti. Lämpimästi vain päälle!

 

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto pihatalkoot Omena
Sydäntä lämmittää, kuinka avuliaita Saga Kaskenpuiston asukkaat ovatkaan! Tässä olemme olleet pihatalkoissa leikkaamassa puutarhamme omenapuita. Sinnikkäästi kukin oman kunnon mukaan haravoimme, keräsimme oksia ja kärräsimme niitä pois. Suurin osa talkooporukasta on jo lähtenyt kuvaa otettaessa lounaalle. Tällaisen mukavan puuhastelun jälkeen maistuukin maittava ruoka!

 

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto ulkoilu istuinaluset Vie vanhus ulos viikkoarvonta
Olemme ulkoilleet ahkerasti. Vie vanhus ulos - kampanjan viikkoarvonnassa voitimme tällaiset hienot istuinaluset!

 

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto Muisti ja virkistys kuvatehtävä
Tässä ratkaistaan uutta tavutehtävää. Vapaa-ajan ohjaaja Riikan kotona on laitettu älynystyrät hommiin, koska tehtävän sanat ideoitiin yhteistyössä aviomiehen kanssa. Oletko muuten saanut ratkaistua viime kodin kuulumisten tehtävän?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

lokakuu

2020

Erilaisia tehtäviä muistinvirkistykseksi

Yksi suosituista muistia aktivoivista ohjelmista täällä Saga Kaskenpuistossa on Muisti- ja virksitys. Siellä ratkomme erilaisia tavutehtäviä, sanaruudukoita, laskutehtäviä ja arvoituksia. Sijaisemme Mari on keksinyt monia hauskoja tehtäviä. Osaatko sinä ratkaista nämä puulajit?
Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto tavutehtävä puulajit

 

Olemme myös tehneet yhdyssanatehtäviä: Mieti aloitukseksi jokin yhdyssana esimerkiksi RAUTA-KAUPPA. Seuraavan sanan pitää alkaa yhdyssanan jälkimmäisellä sanalla esimerkiksi: KAUPPA-AUTO. Kolmas sana alkaa taas edellisen yhdyssanan jälkimmäisellä sanalla esimerkiksi AUTO-LAUTTA ja niin edelleen. Yritä keksiä mahdollisimman monta näin etenevää yhdyssanaa.

 

Haastamme muistia vielä luettettelemalla erilaisia asioita: Osaatko luetella mahdollisimman monta eri puhallinsoitinta, SM-liigan jääkiekkojoukkuetta, suomalaista taidemaalaria..?

 

Mukavaa viikonloppua näiden pikku aivopähkinöiden parissa!

Riikka, vapaa-ajanohjaaja Saga Kaskenpuisto

 

11

lokakuu

2020

Onni on vanheta - yhdessä!

Syksyn teemaviikoista meille Sagalaisille mieluisa ja omakohtainen on lokakuun vanhusten viikko. Viikkoa on vietetty jo pitkään eri aihein. Tämän vuoden teemana on Onni on vanheta. Tarkoituksena on muistuttaa, että ikääntymisessä on paljon hyviäkin puolia. Vaikka askel voi hidastua, mahdollisuus on silti viettää aktiivista ja mielekästä elämää. Saga-palvelutalot tarjoavat juuri tähän upean vaihtoehdon, jossa palvelut auttavat sekä helpottavat arkea ja taloissa järjestettävä monipuolinen harrastus-ja kulttuuritoiminta antaa mahdollisuuden iloon, toimeliaisuuteen, ystävyyteen ja yhdessäoloon.
Saga Care Finland Saga Kaskenpuisto kesäkukat rollaattorissa Vie vanhus ulos

Kauniita kukkia omasta puutarhasta. Nämä kukat olemme yhdessä istuttaneet, kesän kastelleet ja hoivanneet kukoistukseen.

 

Vanhusten viikolla on ollut erityisen paljon ohjelmaa. Olemme pelanneet korttia ja bocciaa, jännittäneet bingossa, pohtineet kiperiä kysymyksiä tietovisassa, jumpanneet, tehneet kädentaitoja, kuunnelleet asukkaille tärkeitä toivekappaleita ja nauttineet vierailijoista, jotka esityksillään ovat ilahduttaneet meitä. Saimme laulaa yhdessä Arja Lylyn johdolla, kulttuuriantropologi ja taidekasvattaja Helbe Pajari vei meidät luennollaan saunapolulle ja saunan historiaan. Aihe kosketti monia; löytyi asukkaita, jotka olivat syntyneet saunassa. Muisteltiin, kuinka saunottiin lapsena perheen kanssa, isä kantoi pyyhkeeseen kiedottuna sisälle tupaan ja kuinka hyvältä ne saunakahvit maistuivatkaan.. Pääsimme myös kuulemaan tuttuja kansanlauluja Eira Tähtisen ja Riikka Markun konsertissa. 

Olemme myös ulkoilleet ahkerasti. Vie vanhus ulos -kampanja on kannustanut ulkoilemaan ja mukavassa seurassa toisten asukasystävien ja vapaa-ajanohjaaja Riikan kanssa ulkoilu on ollut turvallista ja kivaa! 

Saga Care Finland Saga Kaskenpuisto ulkoilupäivä Vie vanhus ulos
Fysioterapeuttimme Hannun johdolla teimme pienen alkuverryttelyn ennen ulkoilupäivän rastitehtäviä

 

Torstaina kampanja huipentui yhteiseen Iäkkäiden ulkoilupäivään. Kiersimme taloa ja teimme erilaisia rastitehtäviä. Halasimme puita, venyttelimme, kokeilimme kulkea mutkittelevaa viivaa pitkin ja kurottelimme puiden oksia. Juuri kun olimme nauttineet lämmintä marjamehua, sadekuuro ripsautti pisaroita ja lähdimme sisälle vielä tuolijumppaan. Iloa ja hymyjä meillä riitti!

Saga Care Finland Saga Kaskenpuisto ulkoilupäivä Vie vanhus ulos
Yhtenä rastitehtävänä oli kokeilla tarkkuutta kapealla ja mutkittelevalla viivalla

Vanhusten viikkoon osui myös meidän henkilökuntamme ensiapu- ja palokoulutukset, jotka käymme joka vuosi. 

Saga Care Finland Saga Kaskenpuisto ea- ja palokoulutus 2020
Alkusammutusharjoitus onnistui mallikkaasti

Yhdessä eläen, arjesta iloiten ja toisiamme tukien saamme nauttia elämämme päivistä täällä Saga Kaskenpuistossa! Meillä onni on vanheta yhdessä!

 

Toivotan sinutkin mukaan iloiseen joukkoomme!

 

Riikka, Saga Kaskenpuiston vapaa-ajanohjaaja

 

 

4

lokakuu

2020

Kulta-ainesta!

Saga-palvelutalojen asukkaiden hyvinvoinnista vastaa ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilökunta. On vakituisia, osa-aikaisia ja sijaisia. Meitä jokaista tarvitaan, jotta voimme huolehtia asukkaidemme turvallisuudesta ja palveluista laadukkaasti. Saga Kaskenpuiston henkilökunta viihtyy työssään ja muutamat ovat olleet palveluksessa talon valmistumisesta saakka, yli 25 vuotta. Myös keittiön extra-apulainen Sanne Erkkola on työskennellyt Sagalla ainakin vähintään 7 vuotta.
Kulta-ainesta!

Saga Kaskenpuiston keittiöstä kuuluu astioiden kilinää ja iloista naurua. Tottuneesti Sanne lajittelee ruokailuvälineet omiin lokeroihinsa tiskin jälkeen. Haarukat omaan astiaan, samoin veitset, lusikat ja jälkiruokalusikat. Seuraavaksi hän käy auttamassa asukkaita ravintolasalissa kantaen tarjottimen pöytään ja samalla reissulla pyörähtää tuomaan tiskikärryn keittiöön. Sanne on aina iloinen, ystävällinen ja valmis auttamaan!

Sanne on harrastanut urheilua lapsesta saakka. Ensin yleisurheilua ja viimeiset kymmenen vuotta Sannen päälajina on ollut keihäänheitto. Neljän tunnin extra-apulaisen työvuoro mahdollistaa intensiivisen harjoittelun, koska näin hän pystyy osallistumaan sekä aamu- että iltatreeneihin. "Työvuorot sovitaan harjoituskalenterini mukaan ja olenkin äärettömän kiitollinen esimiehelleni, ravintolapäällikkö Marja Honkarannalle, siitä että hän ymmärtää tilanteeni", Sanne sanoo. Sanne viihtyy Sagassa ja iloitsee siitä, että myös asukkaat ovat seuranneet jännityksellä kisoja ja tsempanneet häntä.

Harjoittelu onkin tuottanut tulosta, koska elokuussa järjestetyissä Kalevan Kisoissa Sanne heitti oman ennätystuloksensa 57,04 metriä ja voitti naisten keihäänheiton! "Oli mahtavaa voittaa! Ja vielä kotikisoissa" Sanne iloitsee. "Valmentajani vaihtui viime syksynä ja yhteistyö on onnistunut. Kaikki meni kohdilleen!" 

Saga Care Finland Oy Saga Kaskenpuisto Sanne Erkkola Kalevan kisat kultamitali
Voitto ja kultamitali on hieno saavutus!

 

Tähtäimessä Sannella on osallistua tulevaisuudessa arvokisoihin ja ensi kaudella rikkoa 60 metrin raja. Varovaisena toiveena, että joskus voisi osallistua myös Olympialaisiin. Toivotamme Sannelle paljon onnea ja menestystä koko Sagan puolesta! Ihanaa, kun olet meillä töissä!

 

R.J.