Saga Care Torilinna 04

Mikä on Kelan eläkkeensaajan asumistuki

Kela myöntää eläkkeensaajan asumistukea asumiskustannusten (vuokra) tukemiseen. Eläkkeensaajan asumistuen määrä perustuu tukea hakevan bruttoeläkkeeseen ja muuhun varallisuuteen.

Kenelle eläkkeensaajan asumistuki on tarkoitettu?

Eläkkeensaajan asumistukea voi hakea, jos asut yksin tai puolisosi kanssa tai muutkin asunnossa asuvat saavat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Eläkkeellä olevat puolisot hakevat asumistukea yhteisesti ja tuki maksetaan heille puoliksi.

Oikeutta eläkkeensaajan asumistukeen ei ole, jos saa jotain seuraavista: osatyökyvyttömyyseläkettä, osa-aikaeläkettä tai osittain varhennettua vanhuuseläkettä. Mikäli saat jotain edellä mainituista, kannattaa eläkkeensaajan asumistuen sijaan hakea yleistä asumistukea.

Esimerkkilaskelma eläkkeensaajan asumistuesta

Pirkolla on 1500 euron bruttotulot ja ei sen suurempaa varallisuutta. Pirkon kuukausivuokra on 800 euroa ja hän saa siihen noin 266 euroa asumistukea.

Oman laskelmasi voit tehdä Kelan www-sivujen asumistukilaskurilla.

Lisätietoja

Kelan tukien osalta voi ja kannattaakin kääntyä Kelan asiakaspalvelun puoleen. Kela tekee päätöksen eläkkeensaajan asumistuen myöntämisestä tapauskohtaisesti.